Doha Gezi Rehberi

Doha Şehir Rehberi. Sportif, zeki, kıvrak, hızlı. Sanat yönü gelişmiş, şık, hareketli, modern. Sıcakkanlı. Sıcak! 2022 yılında Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak Katarın başkenti Doha'nın Ortadoğu’da 21. yüzyılın baş aktörü olma girişimi şaşırtıcı değil.

Sayfayı Kaydır
TRAVELAND TURIZM
WHATSAPP İLETİŞİM
whatsapp ile iletişime geçmek için bağlantıya tıklayın
Doha Gezi Rehberi
Ortadoğunun Yükselen Yıldızı "DOHA"

Sportif, zeki, kıvrak, hızlı. Sanat yönü gelişmiş, şık, hareketli, modern. Sıcakkanlı. Sıcak! 2022 yılında Dünya Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapacak Katarın başkenti Doha'nın Ortadoğu’da
21. yüzyılın baş aktörü olma girişimi şaşırtıcı değil.

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Katar, kurduğu güçlü altyapı, sanata ve spora verdiği destek, son on yılda başkent ve çevre şehirlerde yaptığı yatırımlarla yüzünü yeniliğe döndü.

Başkent Doha, ilham veren girişimlere sahne olmaya başladı. Çağdaş mimari örneklerin ardı ardına sıralandığı kent, kültür-sanata kucak açtı. Golf, motor sporları, binicilik, tenis ve futbol gibi spor etkinliklerine ev sahipliği yaparak dikkat çekti. Kent, son dönemde, yılda iki milyona yakın ziyaretçi ağırlamaya başladı.

Modernliğin inşasına tanık olun
Sıcakkanlı Körfez kenti Doha yüzünü yeni yüzyıla çevirmiş. Gökdelenleri, deniz kıyısındaki beş yıldızlı otelleri, uluslararası mutfak sahnesinde nam salmış birbirinden iddialı şeflerin imzasını taşıyan restoranları, plajları, yanı başında düzenlenen çöl gezileri ve sunduğu lüks tatil olanaklarıyla dünyanın en albenili destinasyonlarma meydan okuyor.

VAKİT DOHA VAKTİ ÇÜNKÜ...

•ÇOK YAKIN Doha'ya İstanbul'dan yalnızca dört saatlik bir uçuşla varmak mümkün.

•VİZESİZ Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Katar'da vizesiz seyahat edebilir.

•GÜVENLİ Katar da suç oranı gelişmiş ülkelere göre çok düşük. Doha, hem aileler, hem de yalnız gezenler için son derece güvenli.

•SICAKKANLI Misafirperverlik,

Katar ın özünde var. Tarih boyunca gezginlere kucak açmış hoşgörülü Katarlılar bu geleneksel özelliklerini devamlı gelişen konuk ağırlama sektörüyle taçlandırıyor.

•MODERN 2022 Dünya Futbol Şampiyonası na ev sahipliği yapmaya hazırlanan kentin çehresi son 10 yılda baştan başa değişti.

•AÇIKHAVA GALERİSİ GİBİ Katar uluslararası çağdaş sanata büyük destek veriyor. Yalnızca kent merkezlerinde, müzelerde değil, ülkenin çeşitli noktalarında yollarda, sokaklarda, hatta çölde bile ünlü sanatçıların işleri sergileniyor.

•HERKESE GÖRE AKTİVİTE Deniz tatili, mimari keşif gezisi, sanat etkinlikleri, alışveriş, çöl gezileri, spor turizmi ve daha pek çok şey için biçilmiş kaftan.


ÇAĞDAŞLIĞIN KALBİNDE, KÖKLÜ VE KLASİK
Katar, yüzünü moderniteye dönmüş olsa da kültürel kökleri derinlere uzanan bir ülke ve haklı olarak bunlara da sahip çıkıyor. Spor, sanat ve kültür odaklı yeni girişimler çöl gezileri, şahinler, otantik bir pazaryeri, inciler, altınlar ve baharatlar gibi atadan kalma öğelerle renkleniyor. İşte her gezginin yapmadan dönmemesi gereken turistik Katar klasikleri...

•Souq Waqif
Doha’nın tarihi kent merkezine kurulu labirentimsi, tarihi bir çarşı. Sıcaklara tiril tiril geleneksel giysilerle direnen kent sakinleri alışveriş için hâlâ buraya geliyor. Çarşıdaki gerçek hareketliliği görmek için saat 16:00'yı beklemelisiniz.

•Corniche
Doha’nın gökdelenlerle dolu finansal kanadından tarihi kent merkezine kadar deniz kıyısında uzanan yedi kilometrelik sahil yolu, havanın çok sıcak olmadığı günlerde yerli ve yabancı herkesin yürüyüş adresi. Kentin gökdelenlerle süslü siluetini izlemek ve kamuya açık sanat eserleri görmek için ideal bir alan. Sabah Arbilli'nin, Katarın kurucu emiri Şeyh Jassim bin Mohammed Al Sani’nin şiirinden esinlenerek yaptığı kaligrafik heykeli mutlaka görün.

•Katara Kültür Köyü
Son dönemde, Katar ın kültürel geçmişine bir saygı duruşu olarak, geleneksel, kerpiç Katar yapılarından esinlenilerek inşa edilmiş kültür köyü Katara Sanat Merkezi,

Katar Müzik Akademisi, Katar Film Enstitüsü, Opera Salonu, sanat galerileri ve restoranlara ev sahipliği yapıyor. Köy, dünyanın pek çok noktasından sanatçı ve ziyaretçi için bir çekim merkezi. Sahilde yürüyüş yapmak, amfi tiyatroda bir gösteri izlemek veya denizin kıyısında soluklanmak isteyenler için.

•Falcon Souq ve Şahin Hastanesi
Ortadoğu’da 5000 yıldır yapılan şahin yetiştiriciliği ve şahinle avcılık sporu Katarda çok önemli bir kültür. Bundan yüzyıllar önce Bedevilerden aldıkları bu kültürü geliştiren Katarlılar günümüzde şahinlerini takip edebilmek için teknolojik teçhizata büyük yatırım yapıyor. Doha'da şahin almak ve şahinciliğe yapılan aksesuar ve teknoloji yatırımını görmek için Souq Waqif’ın içindeki Falcon Souq’a uğramak gerekiyor. Çalınmayı önlemek için Katar pasaportu tahsis edilen iyi cins şahin fiyatları 50 bin Dolar’dan başlıyor. Çarşının yanında bir şahin hastanesi de var.

ALMADAN DÖNMEYİN!
Çöl safari Motosiklet, 4x4 cip ya da ATV üzerine kurulun ve kumda hız yapmanın heyecanına varın! Deneyimli rehberler eşliğinde çöl tepelerini aşarak sakin ve gizemli atmosferin tadını Katarda çıkarmak mümkün.

Fantastik bir çöl deneyimi için Zekreet’e doğru yol almak gerekiyor. Yolda, bölgenin kuzeyinde kalan, Al Zubarah Kalesi nin de bulunduğu UNESCO Dünya Mirası kapsamındaki arkeoloji alanını ve eskiden Arabistan temalı filmlere ev sahipliği yapan Film City yi ziyaret etme şansı bulabilirsiniz.

Ünlü enstalasyon sanatçısı Richard Serra imzalı, etkileyici “East-West/ West-East” adlı eser de tüm heybetiyle bu bölgede. Çölde kamp için çadırlar kurulduğunda sessizliğin ne demek olduğunu yeniden sorgulayacaksınız. Daha konforlu bir çöl deneyimi isteyenler güneyde, tam teşekküllü konaklama seçenekleri sunan lüks Bedevi çadırlarını tercih edebilir.
Doha Şehir Rehberi
Konaklamayı tercih etmez, günübirlik bir gezi yapıp Doha’ya doğu kıyısı üzerinden dönerseniz yol üstünde, Al Khor kentinin hemen kuzeyinde yer alan: çeşitli kuş türlerini, flamingoları ve balıkçılları kendine çeken muhteşem Al Thakira Mangrovları’nı görmek için mutlaka vakit ayırın.
Petrol bulunana kadar geçimini inci avcılığıyla sürdüren Katar'a gelmişken alınması gerekenler arasında inci birinci sırada. Günümüzde ticareti yapılan incilerin yüzde 90'ı kültür incisi ama çeşit ve renk konusunda Doha iddialı. Souq Waqif'ın girişinde, eski inci avcısı Saad İsmail Al Jassim'in mağazası Old Pearl Diver, inci sevenlerin uğrak noktası.

Souq Waqif, kumaş almak için de doğru adres. Arabistan sıcaklarıyla baş etmeye olanak veren, çeşit ve renk seçeneği sonsuz pamuklu ve ipek kumaşların en iyileri için çarşının sokaklarında kaybolmaksınız.

Dünyanın tüm mutfaklarından sayısız lezzet tadabileceğiniz Doha'ya gelmişken Souq Waqif'tâki otantik baharatçılara mutlaka uğramak,

Hint esintili, acılı köri karışımlarını eve götürmelisiniz

Souq Wakif'ın altın çarşısında geçirmek mümkün. Takı ve aksesuar meraklıları hayallerini süsleyen parçaları burada buluyor. Üstü cam kaplı, ferah ve rahat bir avluya yayılan çarşı, Ortadoğu \
işlerinin yanı sıra modern tasarımlar da / sunan 50'den fazla kuyumcuyu bir arada barındırıyor.

Müzeler

• Katar Ulusal Müzesi
Açılışının 2017 yılının sonunda ya da 2018 yılının başında yapılması beklenen Katar Ulusal Müzesi, Fransız mimar Jean Nouvel tarafından tasarlanmış. Çöl gülü formundan esinlenen müze, Şeyh Abdullah Bin Jassim Es Sani'nin 20. yüzyılda inşa edilen ve daha sonra bir Alman firması tarafından yenilenen sarayının çevresinde yer alıyor. İki binanın birbirine bağlanmasıyla sembolik olarak Katarın geçmişi ve bugünü de birbirine bağlanıyor. Müzenin kalıcı sergisinin, Basra Körfezinde geleneksel yaşam, Bedevi kültürü, ülkenin kurulması ve petrolün keşfi gibi Katar'm dönüm noktalarına kronolojik olarak yer vermesi planlanıyor.

• Mathaf: Arap Modern Sanat Müzesi
Doha’nın iç taraflarındaki Education City’nin içinde yer alan Mathaf:

Arap Modern Sanat Müzesi 2010 yılından bu yana. Jean-François Bodiriin yenilediği ve dönüştürdüğü eski bir okul binasında hizmet veriyor. Kraliyet ailesinin Arap dünyasına odaklanan çağdaş sanat koleksiyonuyla zenginleşen Mathaf ta tarihi ve deneysel sergilerin yanı sıra yaratıcılığı destekleyen atölyeler ve eğitimler de düzenleniyor.

• İslam Sanatları Müzesi - MIA
Geometrik modernizmin en önemli temsilcilerinden Louvre Müzesinin bahçesindeki cam piramitin ve Dallas Morton H. Meyerson Senfoni Merkezinin yaratıcısı I.M. Pei'nin tasarladığı İslam Sanatları Müzesi (MIA) kentin medar-ı iftiharı. 13. yüzyıl İslam mimarisinden aldığı öğeleri geometrik şekillerle birleştiren müzede 7. yüzyıldan günümüze İslam’ın ulaştığı bölgelerden toplanmış seramik, fildişi, cam, metal ve ahşap eserler, dokuma sanatları, el yazmaları ve mücevher parçalar sergileniyor. Ayrıca süreli sergiler de düzenleniyor. Müze, Katar’ın geleneksel tekneleri dhow’ların demirlediği koya bakan bir ada üzerinde bulunuyor. Çevresinde bir de park bulunan müze, 25 yılı aşkın sürede toplanan koleksiyonu, modern tasarımlarıyla dikkat çeken Katarlı sanatçıların işlerinin satıldığı mağazası, Alain Ducasse imzalı restoranı ve kütüphanesiyle göz dolduruyor.

KAMUSAL ALANDA SANAT
Katarda gezerken karşınıza birdenbire dünyaca ünlü sanatçıların işleri çıkarsa şaşırmayın! Ülkenin pek çok bölgesinde farklı çağdaş sanat işleri meraklılarıyla buluşuyor. Damien Hirst un The Miraculous Journey işi için hastane bahçesine; Richard Serra’nın 7 işi için İslam Sanatları Müzesinin parkına; East-West/West-East işi için çöle uğramalı.

Hamad Uluslararası Havaalanı çağdaş sanata çokça yer verenlerden: Urs Fischer imzalı Bear Lamp ve Tom Classen’in Arap antilopları ve ABDTi heykeltıraş Tom Otterness’ın elinden çıkma çocuk oyun alanları geliş ve gidiş terminallerinde yolculara eşlik ediyor.

Kamusal alanda çok ilgi çeken eserler arasında Katara Kültür Köyünde sergilenen, Lorenzo Quinn’in Doğanın Gücü II ve Subodh Gupta’nın Üç Maymun işleri de var. Katar’m çeşitli yerlerinde karşınıza çıkabilecek sanatçılar arasında Sara Lucas, Tony Smith, El Seed, Louise Bourgeois, Anne Geddes ve Ahmed Al Bahrani de var. Çağdaş sanata verilen destek kamusal alandaki enstalasyonlarla sınırlı değil. Son beş yılın çığır açan sanatçısı JR’m Repertoire işi mayıs ayının sonuna kadar Katara Kültür Köyündeki Çatar Museum Gallery’de sergileniyor.