Dağ Tırmanışı İçin En Uygun Yerler

Efsanelerle örülmüş birbirinden görkemli dağlara ev sahipliği yapan Anadolu, kaya tırmanışını sevenler için cennet gibi. Seyahat yazarı Melih Uslu, Bolu’dan Antalya’ya en iyi parkurları anlatıyor.

Sayfayı Kaydır
TRAVELAND TURIZM
WHATSAPP İLETİŞİM
whatsapp ile iletişime geçmek için bağlantıya tıklayın
Dağ Tırmanışı İçin En Uygun Yerler
GÜNEŞE BİR ADIM
Efsanelerle örülmüş birbirinden görkemli dağlara ev sahipliği yapan Anadolu, kaya tırmanışını sevenler için cennet gibi. Seyahat yazarı Melih Uslu, Bolu’dan Antalya’ya en iyi parkurları anlatıyor.

BALLIKAYALAR
Kocaeli’nin Gebze ilçesine yedi kilometre olan Tavşanlı köyü yakınlarındaki Ballıkayalar Kanyonu, 100’e yakın rotasıyla gözde bir tırmanış merkezi. Tırmanış rotalarının her biri özgün bir ada sahip: Dağların Aslanı, Ejder Pençesi, Kartal Yuvası, Kısa Ama Sert, Derin Çatlak, Demir Leblebi...

Kanyonun belki de en önemli avantajı, kaya bloklarının dik, çatlaklarının ise güvenli olması. Kuzeyden güneye yüzde beşlik eğim gösteren kanyonun doğu yamaçları, batısına göre biraz yatık ve parçalı. 1970’li yıllardan bu yana aktif biçimde tırmanış yapılan kanyonun her iki yüzü de belirlenmiş rotalarla dolu. Başlangıç seviyesinden orta zorluk derecesine uzanan parkur seçenekleri tırmanış tutkunlarını bekliyor.

Nerede kalınır?
5 yıldızlı Elite Hotels Danca, spa olanaklanyla da tanınıyor.

HARMANKAYA
Bilecik’in Yenipazar ilçesine yedi kilometre uzaklıktaki Harmankaya Kanyonu, son yılların gözde yeni tırmanış alanlarından biri. Yaz aylarında bir doğa sporları şenliğine ev sahipliği yapan kanyon, bugüne dek dünyaca ünlü pek çok dağcıyı ağırlamış. Türkiye tırmanış rotalarını konu alan internet sitelerinde bölgedeki rotaların koordinatları detaylı bir şekilde anlatılıyor. Kanyonun doğallığıyla cezbettiğini söyleyen Anadolu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü eğitmeni ve rehberi Sönmez Erkaya, bölgenin yerli ve yabancı turistler tarafından bilindiğini belirtiyor.

Nerede kalınır?
Versay Sarayı’ndan esinlenerek dekore edilen Limak Thermal Boutique Hotel’in ilk konuğu Mustafa Kemal Atatürk olmuş

OLİMPOS
Antalya sınırları içindeki Olimpos’ta 10 farklı sektörde 250’den fazla tırmanış rotası bulunuyor. Bölge kolay ve zor rotaları barındıran, pozitif eğimli rotalardan dev negatiflere, teknik gerektiren yüzey parkurlardan kolonetlere uzanan geniş bir tırmanış yelpazesine sahip. Kaya duvarlarının rengi, dokusu ve yumuşaklığı
bölgeyi çekici kılan diğer etmenlerden.

Yaz aylarında gölge sektörlerde, kışın ise hemen tüm bölgede tırmanmak mümltün. Bölgenin en beğenilen tırmanış sektörüne Cennet adı verilmiş. Burası teknik tırmanış stili ve deniz manzarasıyla ayrıcalıklı bir sektör. Deep ıvater solo imkânı sağlayan Yaraşalı Kayalıkları’na ulaşmak içinse tekne gerekiyor.

Nerede kalınır?
Bembeyaz boyalı, yeşilliklerin kuşattığı 14 odalı, bahçenin ortasında bir de saunası olan Olympos Lodge’da.

ALADAĞLAR
Anadolu’da kaya tırmanışı denince ilk akla gelen yerlerden olan Aladağlar; Kayseri, Adana ve Niğde arasında. “Anadolu’nun Alpleri” olarak anılan Aladağlar, görünce insanı heyecanlandıran sivri dorukları ve dik kaya duvarlarıyla benzersiz bir tırmanış deneyimi vaat ediyor. Aladağlar, dünyanın en iyi 50 dağcısı arasında gösterilen Tunç Fındık’ın da favorilerinden. Demirkazık köyüne 10 dakikalık yürüyüşle ulaşılan
Cımbar Kanyonu, barındırdığı geleneksel ve boltlu rotalarla keyifli bir tırmanış merkezi. Burası zor rota seçeneklerinin yanında, kaya tırmanışı eğitimi ve deneyim kazanmak için de tercih ediliyor.
Kaya (Dağ) Tırmanışı İçin En Uygun Yerler
Nerede kalınır?
Aladağlar'ın yanı başındaki Kapadokya’nın efsane otellerinden Argos in Cappadocia'da konaklayabilirsiniz, argosincappadocia.com 5

KAYNAKLAR
İzmir’in Buca ilçesinin Kaynaklar köyüne 15 dakika yürüme mesafesindeki kanyonun bol çatlaklı rotalarını kullananlar arasında eğitim alanlar da var, ileri düzey olup deneyim kazanmak isteyenler de. Her yıl ilkbahar aylarında yapılan Kaynaklar Tırmanış Şenliği ise Dokuz Eylül Üniversitesi Dağcılık Topluluğu tarafından düzenleniyor. 1996'da keşfedilen Kaynaklar hava şartlarının yıl boyu tırmanmaya imkân vermesi, ulaşım kolaylığı ve rota çeşitliliğiyle önem kazanıyor.

Nerede kalınır?
İzmir’de yılların deneyimi: Svvissötel Büyük Efes İzmir