Yeni Delhi Gezi Rehberi

Delhi’ye ilk gidişimde şehrin renkliliği, kolcusu, insanları ve tarihi beni çok etkilemişti. Yeni Delhi şehir rehberi yazımızda Delhi hakkında ki herşeyi öğreneceksiniz.

Sayfayı Kaydır
TRAVELAND TURIZM
WHATSAPP İLETİŞİM
whatsapp ile iletişime geçmek için bağlantıya tıklayın
Yeni Delhi Gezi Rehberi
Her defasında büyüleyen:

Yeni Delhi

İlhamın peşinde seyahat eden Osmanlı sanatı uzmanı Serdar Gülgünürt yola çıkacağı zaman akima ilk düşen şehirlerden biri Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi. Ülkenin başka yerlerine çıkacağı gezilerde bile çıkış noktası olan şehri Gülgün’den dinleyin.
Delhi’ye ilk gidişimde şehrin renkliliği, kolcusu, insanları ve tarihi beni çok etkilemişti. Neredeyse yaşamayı imkansız kılacak derecede kalabalık ve karmaşık olan bu şehrin nasıl ayakta kalabildiğine şaşırmış ama bu organize kaosun mükemmel bir şekilde işlediğini de hayranlıkla izlemiştim. Daha sonra neredeyse her sene bir defa Delhi’ye gider oldum. Burada pek çok sevgili dost edindim. Moğol İmparatorluğu'nun muhteşem eserleri, pazarlardaki antika kumaşlar, baharatlar ve parfümler her seferinde beni yeniden büyülüyor.

Eski Delhi'nin Moğol (Babür) İmparatorluğu’ndan kalma eserleri beni büyülüyor. Her gittiğimde Eski Delhi’deki Jama Masjid'e mutlaka uğruyorum. Eski Delhi’nin merkezindeki bu büyük cami beni hem mimarisiyle hem de gelen giden yerel kalabalığın renkliliğiyle her zaman etkilemiştir.

Hümayun Türbesi belki de Delhi'deki en sevdiğim nokta. Koskoca şehrin içinde gerçek bir vaha. Hümayun’un mezarının etrafında oluşturulmuş bu güzel bahçe bence dünyanın en güzel îslami bahçelerinden biri. Papağanların uçuştuğu bu yeşil mabetteki huzur, şehrin kaosuyla harika bir kontrast oluşturuyor.

İmparator Şah Cihan'm inşa ettirdiği Delhi’nin kalesi Red Fort (Kızıl Kale) ise saray ihtişamının bahçelerin güzelliğiyle nasıl harmanlanabileceğini gösteren harika bir bina kompleksi. Birbirine açılan avlular ve bahçelerden oluşan bu kale, 1857’ye kadar Moğol imparatorlarının sarayı olmuş.

Nerede Ne Yenir?
Bukhara için “Hindistan'ın en meşhur lokantası” denebilir. Geleneksel Hint yemekleri otantik bir atmosferde servis ediliyor. Tanduri’leri çok meşhur.

The Imperial Hotel’in barı 1911 ise her zaman çok hareketli ve enteresan insanlarla dolu. Meşhur İngiliz mimar Edwin Lutyens'in tasarladığı Connaught Place’deki farklı bar ve kafeler de akşamları hareketli oluyor. Khan Market’taki Town Hail Terrace ise Asya füzyon menüsüyle
öğle ve akşam yemekleri ya da bir içki için uğranılabilecek uluslararası bir adres.

Nerede Alışveriş Yapılır?
Kama Ayurveda, Yeni Delhi çıkışlı bir ayurvedik kozmetik markası. Senelerden beri pek çok ödül alan markanın ürünleri muhteşem güzellikteki şişe ve kutularda satılıyor. Markanın yaratıcısı Vivek Sahni, tasarladığı butiklerle çağdaş Hint tarzını çok iyi yansıtan bir tasarımcı aynı zamanda.

Good Earth ise gerçek bir dekorasyon cenneti. Çoğunlukla ilhamını Moğol Sanatı’ndan olan Good Earth, tasarım konusunda Hindistan’ın en güzel mağazalarından biri. Burada satılan rengarenk seramiklerin, yastıkların, cam objelerin ve halıların hepsini almak istiyorsunuz.

Tarihi Bikaner House’un içinde yer alan Vayu Design For Living de giyimden dekorasyona; tasarım alanında Hindistan'ın önde gelen isimlerinin ürünlerini bir arada bulabiliyorsunuz.

Eski Delhi'nin merkezindeki Chandni Chowk, 17. yüzyılda Moğol İmparatoru Şah Cihan’m kızı adına inşa ettirdiği bir pazar. Buraya yanınızda biriyle gitmenizi tavsiye ederim zira gerçek bir keşmekeşin içine gireceksiniz. Ara sokaklarda rengarenk sariler, şallar, bijuteri ürünleri sizi bekliyor. Bu pazarda yer alan dükkanlardan Gulab Singh Johrimal 1816’da kurulmuş çok meşhur bir parfümcü, buradan da kokulu yağlar ve sabunlar alabilirsiniz.
Yeni Delhi Gezi Rehberi
Yeni Delhi’de yer alan ve 1951 'de inşa edilen Khan Market’in mimari bir özelliği yok fakat kısa zamanda şehirdeki alışverişinizi tamamlamanız için harika bir seçenek Hindistan’ın en iyi markalan olan Kama Ayurveda, Good Earth ve Amrapali kuyumculannın bu çarşıda dükkanlan bulunuyor. Aynca uluslararası zevklere uygun kafeler ve farklı mağazalara da ev sahipliği yapıyor.

Nerede Kalınır?
Benim için Delhi demek The Imperial Hotel demek. Oraya vardığımda Delhi’ye geldiğimi hissediyorum. Tropik bir bahçenin içindeki tarihi otel binası Kolonyal bir tarzda döşenmiş. Hem otelin kendisi hem de restoranı çok iyi. Spa’smm da oldukça başarılı olduğunu belirtmeliyim.